Bibelordet öppnade vägen till ett nytt liv

Maria Johansson :

Bibelordet öppnade vägen till ett nytt liv

 


Maria Johansson är idag en frimodig person som berättar om under och mirakler som hänt i hennes liv. I en nyligen utgiven bok berättar hon om hur hon blivit helad på flera olika sätt. Men den frimodighet Maria har idag, hade hon inte under sin uppväxt. I avsaknad av mod att fråga andra människor blev läsandet av Bibeln i ensamhet, hennes väg att få svar på sina frågor om Gud. Läsandet av det lilla röda ficktestamentet hon fått i skolan, blev hennes möjlighet.


Maria Johansson beskriver sig som en vanlig person, en sexbarnsmamma som varit hårfrisörska under många år. Tidigare under året har hon gett ut en bok där hon tillsammans med Birger Thureson valt att frimodigt berätta om mirakler i hennes liv. Det är en berättelse om vad Gud gjorde efter att läkare hade dömt henne till total dövhet. Innan dess hade hon också upplevt Guds ingripande när hon blev helad från en ryggskada och därefter kunnat lämna sin tillvaro som
sjukpensionär. Med hjälp av de mirakler hon varit med om, försöker hon idag på olika sätt förmedla hopp till människor som lider fysiskt.

Orolig tid

Marias frimodighet idag, står i stor kontrast till den person hon var tidigare. Enligt hennes egen beskrivning var hon under sin uppväxt en tyst och blyg tjej. Hon var yngst i sin syskonskara. Maria konstaterar att hon var den mest osynliga personen i sin familj där övriga var starka personligheter och framåt. Hon var tillbakadragen. Den beskrivningen är viktig för att förstå varför Marias flytt hemifrån blev jobbig. Som 17-åring flyttade hon till Nässjö för att plugga på gymnasiet.
– Jag ville inte flytta hemifrån. Jag gillade det inte alls. Det var alltid liv och rörelse hemma med många personer runt omkring mig. Flytten till ett veckoboende i ett litet studentrum några mil
hemifrån, gjorde att jag hamnade i ensamhet där det blev alldeles tyst omkring mig.
– Jag var dessutom mörkrädd. Det var en orolig period för mig, berättar Maria.

Mammas initiativ

Maria berättar okomplicerat om sin uppväxt när vi träffas i hennes hem. Tillsammans med sin man, Peter, förmedlar de en bild av situationen i Nässjö när Maria flyttade dit. De berättar också om åren något senare när de båda träffades. Peter växte upp i Nässjö och var en av de många ungdomar som Maria lärde känna när hon kom till tro. Idag bor Maria och Peter strax söder om Flen i Sörmland.
Maria berättar gärna om de händelser som fick avgörande betydelse för hennes gudstro.
 – Det märkliga var att det började med att min mamma tog initiativ till att skicka med mig mitt lilla röda Nya testamente när jag packade för att flytta till Nässjö. Men hon ville kanske försöka bidra på något sätt för att minska min oro inför flytten. Marias mamma var tydligt emot kristen tro. Det fanns inget av välvillighet till kristendom i Marias hem under hennes uppväxt. Det var svårt att samtala om
Bibeln eller Gud hemma, minns Maria.

Ensam, i Nässjö

Det lilla Nya testamentet kom att få en avgörande betydelse för Marias omvändelse. Hon fick det lilla ficktestamentet i årskurs åtta när hon gick på Withalaskolan hemma i Vetlanda.
– Jag minns situationen väldigt väl när vi erbjöds böckerna. Vi var många elever samlade i aulan när några representanter för Gideoniterna deltog. Jag minns inget av vad de sa, men situationen var positiv. Det var något stort att vi skulle få böcker. Det fanns knappast någon som slängde sin bok.
– Jag tog emot det lilla Nya testamentet och det hamnade i min bokhylla, berättar Maria. Jag vet inte vad som hände senare med den lilla boken. Jag har tyvärr inte kvar den idag.
– Men mammas beslut att skicka med mig ficktestamentet i flytten fick en avgörande betydelse i mitt liv. Maria beskriver den ängslan hon  kände inför att behöva flytta hemifrån för att istället bo helt ensam i ett litet studentrum.

"Fick en tanke

– En kväll under den här jobbiga perioden kom jag hem sent. Det var närmast ångestfyllt att vara ensam. Min rädsla för mörkret var jättejobbig och jag hade svårt att somna.
– Då fick jag en tanke, berättar Maria. Jag kom att tänka på det lilla Nya testamentet. Jag steg upp ur sängen, började leta i bokhyllan, och hittade den. Maria började läsa från början i boken. Hon minns att hon tyckte det var spännande att läsa. Ingen i hennes släkt var kristen och hon hade en känsla av att ”detta har ju ingen annan gjort före mig.” Hon fortsatte läsa Matteusevangeliet den kvällen och läste för första gången någonsin att det fanns en person som hade gett sitt liv för henne. En bit in i evangeliet formulerade hon sedan ord som hon senare förstått var en bön.

Rädslan försvann

– Jag sa helt enkelt att ”om du finns Gud, så hjälp mig så att jag får sova”. Den natten somnade jag lugnt och fick sova hela natten.
– I efterhand kunde jag konstatera att läsandet i Bibeln fick mig att känna mig trygg. Min rädsla försvann, berättar Maria. Detta var i maj månad 1983. Maria fortsatte läsa sitt ficktestamente i sin ensamhet den sommaren och inpå hösten. Hon hade inte kontakt med andra kristna. Hon vågade inte ta kontakt. En kväll tog hon mod till sig att smyga in i Pingstkyrkan i Nässjö. Hon ville så
gärna få veta mer om Jesus och vem han var. Maria smög ut innan gudstjänsten var slut och hann inte få kontakt med någon. Hon gjorde senare ett nytt försök och besökte ett ekumeniskt café med
samma ambition, att få veta mer om vad Bibeln säger. Inte heller den kvällen gav henne hjälp. Förmodligen i all välmening var det ingen som pratade med henne på ett sådant sätt att hon kunde få ge uttryck för sin önskan. Hon grät när hon gick hem efter att det bara hade blivit en kväll med umgänge och sällskapsspel. Maria visste varken ut eller in hur hon skulle få svar på sina många frågor.

Kristen konsert

Det stora steget framåt, blev när Maria träffade en tjej i rökrutan på skolan som hon visste hade varit kristen. Maria berättade om sin upplevelse med Bibeln och frågade henne, ”Vad gör jag nu?”
– Jag minns att hon kramade om mig i glädje för det som hänt mig. Hon tog senare med mig på en kristen konsert i Jönköping. Efter konserten gick jag fram och pratade med killarna i bandet och berättade att jag ville bli kristen.
– Det tog ett litet tag innan de förstod situationen. Men sedan samtalade och bad vi tillsammans. Det var första gången jag hörde någon annan person be. Jag bad också högt inför de andra och minns så väl min bön, ”Tack Jesus för att jag fick komma hem.”
Efter denna händelse fick Maria frimodighet och hjälp att söka kontakt med en församling i Nässjö. Hon fick vänner och togs in i en gemenskap med kristna ungdomar. Hon fick också den undervisning i Bibeln som hon så högt önskade.

Tacksam

Det var i den gemenskapen som hon och Peter träffades. Senare, efter giftermål, gick de en ettårig bibelskola tillsammans. Sedan dess har de hunnit vara aktiva i församlingsarbete i många år, inte minst i Flen där de nu bor. Maria Johansson uttrycker tacksamhet för den hjälp hon fick att få en personlig relation med Gud genom Jesus Kristus.
– Egentligen vet jag inte hur det hade gått om jag inte hade fått det lilla Nya testamentet. Den boken hade all betydelse, Gud talade verkligen till mig genom sitt ord.
– Ingen pushade mig och jag hade knappast sökt mig till en kyrka. Jag var redan troende när jag kom i kontakt med en församling. Jag vet inte vad som hade hänt om jag inte fått möjlighet att läsa
Bibeln i min ensamhet, konstaterar Maria Johansson.

Olle Nordahl

 


 

Fakta

Maria Johansson, 53 år, Flen

Bakgrund: Maria Johansson kom till tro genom att läsa Bibeln i sin ensamhet. En kväll när hon läst sitt Nya testamente formulerade hon en önskan, som hon senare förstod var en bön. Gud besvarade hennes bön. Det blev starten på hennes sökande efter en gudsrelation.

Nu: Tidigare under 2018 har Maria gett ut en bok där hon tillsammans med Birger Thureson frimodigt berättar om mirakler i sitt liv. Det är en berättelse om vad Gud gjorde efter att läkare hade dömt henne till total dövhet. Nu försöker hon på olika sätt förmedla hopp till människor som lider av sjukdom.

Favoritbibelord: Ett bibelord som har betytt mycket för Maria Johansson är: ”Jag skall skänka läkedom och bot, jag skall bota dem och de skall få njuta fredens och trygghetens rikedomar". Jeremia 33:6