Jag fick möta levande Gud

Mahtab Beikbabai :

Jag fick möta levande Gud

Mahtab Beikbabai vet verkligen hur det är att vara djupt olycklig. Misshandlad, fråntagen sina barn och dödssjuk var hon utan hopp. Men nu glittrar hennes ögon av glädje, sedan hon mötte Jesus har livet vänt 180 grader och allt är förvandlat.

Mahtab växte upp i Irans huvudstad Teheran med en strängt religiös muslimsk mor som präglade hemmet. 
- Jag förstod att jag måste göra saker för att nå Gud, för att han skulle bli nöjd med mig. I mitt hjärta var det mörkt, fullt av rädsla och depression.
När Mahtab var 20 år giftes hon bort med en man som hon aldrig hade träffat på tu man hand. Hon blev snart gravid.
- Han misshandlade mig, både psykiskt och fysiskt. Han hade egna psykiska problem som jag inte visste om innan. Det var ett mörkt liv.

Mannen var politiskt aktiv och när dottern var några månader beslutade han att fly landet. Mahtab ville stanna, men genom att ta barnet ifrån henne tvingade mannen henne att följa med.

- Vi hamnade i Tyskland på en flyktingförläggning med en helvetisk situation.
- Jag anklagade Gud. Ställde alla frågor om varför jag fötts, varför allt detta händer, varför jag måste lida på det här stället. Men jag fick aldrig svar. Där gjorde jag ett självmordsförsök med tabletter.
- Jag var så rädd, kände mig bortkastad och utan värde.

Efter några år, 1990, kom de med hjälp av smugglare till Sverige och Skellefteå, och två år senare till Örebro. Två barn till föddes, men makens brutala sätt att ändrades inte. Hon skruvar på sig av obehag inför minnena medan hon berättar.
- Jag anklagade Gud för allt som hände och vände honom ryggen.

Efter flera polisingripanden och många andra turer var Mahtab helt under isen och tog sin tillflykt till kvinnojouren som hjälpte henne till ett skyddat liv i Stockholm. Det blev skilsmässa och maken tog barnen ifrån Mahtab. 

Arnold Olsson kom in i bilden 1997 och fem år senare gifte de sig. Men han bodde i Örebro så de åkte emellan för att träffas. 
- I Örebro gick jag in i Nikolaikyrkan och tände ett ljus ibland. Där berättade prästen om Jesus. Ingen hade förut sagt att han skulle vara Guds son. Jag tittade på Jesusbilden där och sa att om det är så måste du göra ett mirakel i mitt liv.

I Stockholm fick hon en bibel på sitt språk och började läsa nya testamentet som en historiebok.
- Och där stod det: Jesus säger att han är vägen och sanningen och livet. Precis det jag hade letat efter. Jag tänkte att då leder alla andra väger ingenstans, och då är allt annat falskt, och ett liv utan Jesus skulle bara leda till död. Det blev kaos i hjärnan av tanken.

Den hösten, 2006, plockade Mahtab svamp. Hon åt två vackra vita svampar och när hon bet i dem fick hon för sig att hon skulle säga namnet Jesus. Några timmar senare blev hon jättesjuk, förlamad och hämtad med ambulans. Det var vit flugsvamp, och läkarna gav henne tolv timmar att leva samtidigt som de förberedde transplantation av njurar och lever.

- Jag låg där och klagade till Gud och sa du förstår inte hur ont jag har. Då hörde jag en röst i rummet som ropade mitt namn tre gånger. Jag grät och frågade ” vem är du?”. Han svarade ”klaga inte, jag dog för dina synder. Det här är ditt mirakel Mahtab”, också det tre gånger.
- Jag kände som en dusch inom mig, rengöring, lättnad, allt mörkt och tungt försvann. Det kändes som det lyste inuti kroppen. Sorgen, rädslan, depressionen försvann. Sen somnade jag.
På sjätte dagen kom läkaren in och berättade förvånad att proverna visade att hennes organ var oskadda nu. Han sa att det enda som kan ha hänt är ett mirakel.
- När han gick ut började jag be i tungor, utan att jag visste vad det var, det hade jag aldrig hört talas om.

Den närmaste månaden såg Mahtab nya färger överallt, hon bad i sitt hjärta för alla på bussen, jag alla hon mötte, hon tyckte att hon flög.
- Det var så spännande att ha mött levande Gud. Jag förlovade mig med Jesus på sjukhuset, och nu ville jag gifta mig. Så jag gick till Klara kyrka och sa det.

Följden blev en dopförrättning som var en enda stor vittnesbördsfest. Och så har livet fortsatt. Mahtab tar alla tillfällen att vittna, dela ut filmer, bjuda med folk och hon tolkar gudstjänsterna i sin kyrka i Örebro. 
- Jag förklarar att livet med Jesus är inte en religion, det är en relation. Nu planerar jag allt tillsammans med honom. Och det händer så mycket spännande hela tiden.

Kerstin Schönström


Kort om Mathab Beikbabai, Örebro 

Bakgrund: Efter flykt från Iran, misshandel och självmordsförsök hittade Mathab trygghet och kärlek i tron på Jesus. En bibel på persiska visade henne att Jesus är vägen, sanningen och livet. När hon ätit en giftig vit flugsvamp gjorde Gud ett mirakel i hennes liv. Hon blev inte bara helad från förgiftningen utan sorgen, rädslan och depressionen försvann.

Nu: Mathab är en hängiven kristen som gör allt för att hjälpa andra att lära känna Jesus. Idag har hon återvunnit sina barns kärlek och har fin kontakt med dem. Lögnerna som hennes exman spridit är avslöjade och sanningen har segrat. Genom den kraft Gud ger har hon kunnat förlåta sin man trots allt han gjort mot henne.  

Favoritbibelord: Jesus svarade: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Joh 14:6