Skoltestamentet, Guds kärlek och medmänniskors omtanke ledde mig hem

Annika Nelson :

Skoltestamentet, Guds kärlek och medmänniskors omtanke ledde mig hem

Skoltestamentet, Guds kärlek och medmänniskors omtanke ledde Annika hem

På kvällarna smygläste Annika i det Nya testamente hon fått i skolan och intresset vaknade. Det blev starten på vägen till tron på Gud. En väg som inte varit rak, men visar på Guds nåd och trofasthet.

Jag träffar Annika i Visby när Goda Nyheter har en nationell bibelutdelningssatsning. Hon är med en dag som volontär och provar på hur det är att vara bibelutdelare. Då berättar hon för mig att det var genom ett Nya testamente från Gideoniterna som hon först kom i kontakt med den kristna tron. 

-    Vägen till Gud har inte varit rak, men Gud håller fast och är trofast, han har sökt mig. Jag har varit på villospår men har äntligen kommit hem, säger Annika.

Fick Nya testamentet i skolan

Annika fick en bibel när Gideoniterna besökte hennes skola. Hon var inte uppväxt i ett kristet hem och vågade inte visa öppet att hon läste Bibeln, men hon smygläste på kvällarna och den fångade hennes intresse. Gud började verka i hennes liv. 

Vid 14 års ålder konfirmerades hon och intresset djupnade ännu mer. Tyvärr var det ingen uppföljning efter konfirmationen så intresset för Bibeln och den kristna tron rann efter ett tag ut i sanden. 

När Annika var 17 år åkte hon som utbytesstudent till Milwaukee, Wisconsin där hon fick kontakt med en kyrka som betydde mycket för henne och där blev hon frälst. Väl hemma i Sverige gick hon i kyrkan lite sporadiskt och under gymnasiet var det andra intressen som återigen blev starkare och Annika lämnade sin tro.  

Så har livet pendlat fram och tillbaka för Annika, tills en dag, många år senare, när en man knackade på hennes dörr. Vid den här tiden bodde Annika i Stockholm, var gift och hade två barn.
Mannen kom från den spanska församlingen i Västertorp och han frågade om hon ville komma på en gudstjänst i församlingen.  Annika visade intresse och mannen och hans fru kom tillbaka till Annika och samtalade om Gud och det slutade med att hon följde med till kyrkan. 

När hon kom till spanska kyrkan första gången så fick hon en stark upplevelse. 

-    Jag såg Jesus som en stark ljusgestalt framför mig. Först blev jag rädd, men förstod att Jesus verkligen fanns och att han älskade mig. Där och då kom jag tillbaka till min Gudstro.

Kände sig som hemma

Det var mycket värme och glädje i församlingen och hon kände sig väldigt hemma. Hon fick en ny andlig gemenskap och kristna vänner. Än idag har hon kvar vänner där, bl.a. sin bästa vän Nina. 

Det äktenskap hon levde i var destruktivt, men med sin nyvunna tro och det stöd hon fick i församlingen, fick Annika den styrka och kraft hon behövde för att bryta sig loss. Hon tog sina barn med sig och flyttade tillbaka till Gotland där hennes föräldrar fortfarande bodde. Hon hittade sin församlingstillhörighet i Pingstkyrkan i Visby och döptes där 1999. I dopet hade hon åter igen en stark Gudsupplevelse och kände hur hon fylldes av Guds Ande.


-    Jag kände mig som en ”urmoder” och det syntes tydligt att något hade hänt i mitt liv. Det var nästan så att jag försökte dölja känslan där jag gick fram, jag kände mig självlysande. Den inre styrkan jag fick då bär jag alltid med mig. 

Den uppslitande skilsmässan tog hårt på Annika som blev sjukskriven en lång tid. Resan var tuff och lång, men idag är själen läkt.

-Bibeln var ett direkt tilltal av kärlek, omsorg och allvar. Det kändes viktigt. Det berörde mig. Jag fick en annan dimension av verkligheten. 

Annika har en stark gudsrelation idag och ett stort engagemang i församlingen som hon nu varit en del av i drygt 20 år. Annika är med i söndagsskolan och lagar mat till gemenskapsmåltider som anordnas 2 ggr/termin där man bjuder in församlingsmedlemmar och gäster. Hon är också anställd av församlingen 35% för att två dagar i veckan arbeta på härbärget Birkagården och i församlingens Secondhand butik. Det är ett arbete hon ser som en välsignelse och hon brinner för att hjälpa människor. 

Christina Johansson

Kort om Annika Nelson, 58 år, Visby

Bakgrund: Annika kom i kontakt med kristen tro genom ett Nya testamente hon fick i skolan. Hon läste i smyg och intresset växte. Under ett år som utbytesstudent i USA kom hon i kontakt med en församling där hon tog emot Jesus i sitt liv och blev en kristen. Nu: Är en aktiv medlem i Pingstkyrkan, Visby. Hon är anställd för att arbeta på härbärget Birkagården och i Pingstkyrkans secondhandbutik.
Favoritbibelord: "HERREN, din Gud, bor i dig, en hjälte som frälser. Han gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel". Sefanja 3:17.