Jag hittade trygghet, kraft och styrka i Guds Ord

Marie Anderberg :

Jag hittade trygghet, kraft och styrka i Guds Ord

Nya testamentet svarade på frågor om liv och död

Marie Anderberg tog emot ett Nya testamente i 7:e klass, just i samband med konfirmationen. Hon sträckläste det, hungrig efter svar på frågor hon brottats med. Idag betyder Bibeln allt för Marie, något hon aldrig skulle vilja vara utan. 

Jag möter Marie en solig vinterdag via Zoom. I dessa Coronatider är det mer och mer vanligt att det är på det sättet vi möts. Hon berättar för mig att hon är uppvuxen i Blomstermåla i Mönsterås kommun och när hon gick i sjunde klass fick de besök av Gideoniterna i skolan. Hon hade under några år brottats med tankar om vad som händer när man dör, vad som händer efter döden. En rädsla hade smugit sig in och hon hade inga svar. Maries föräldrar hade aldrig varit kyrkliga, men hennes mamma hade en tro på Gud och bad aftonbön med Marie varje kväll. Under samma tid gick Marie också på konfirmationsundervisning och ställde massor av frågor till prästen. 

När representanten från Gideoniterna kom och berättade kort om Jesus och sedan delade ut ett Nya testamente till alla i klassen såg Marie sin chans. 

   -    Jag började läsa i bibeln samma kväll som jag fick den och tänkte att om jag läser igenom den här så kommer jag få svar på mina frågor. 

När hon läst igenom Nya testamentet och kom fram till beslutssidan där man kan be en frälsningsbön och skriva namn och datum, så gjorde hon det. Hon kommer fortfarande ihåg datumet, 14 augusti 1981. Det beslutet gav henne en aha-upplevelse. Hon sa för sig själv:

-    Jaha, det var så enkelt. Det är så det är. Det är bara att tro på Jesus och säga sitt ja till honom. Det är inte att jag måste göra massa gärningar och vara jättebra för att komma i god ton med Gud. Det räcker att jag tror på honom så är jag frälst.

Hon gömde beslutet inom sig, hade inga kristna kompisar och pratade inte med någon om vad som hänt. Tvivel på om det verkligen var så enkelt som hon trodde att bli frälst började snurra i tankarna. Ett år senare var Marie tillsammans med sin mamma och moster på ett tältmöte i Löttorp på Öland. Där bjöds det i slutet av mötet fram till frälsning.

-    Jag gick fram och berättade vad jag hade fyllt i längst bak i Nya testamentet och dom bekräftade ”Du är ju en troende” och vi fick be tillsammans. Det kändes väldigt skönt. Från den dagen har jag absolut aldrig tvivlat på Gud och att jag är i hans hand.

Marie berättar att hon blev trygg på ett nytt sätt när hon blev frälst. Oron försvann och bibelordet gav frid inombords. 

-    Det blev ett avstamp i livet som gav den frid jag hade sökt. Gud hade sökt mig under några år och nu hade jag frid med Gud.

Maries moster hade kopplingar till Pingstkyrkan i Blomstermåla och hennes väninna hade en dotter som var i Maries ålder. Hon började följa med henne till kyrkans ungdomsgrupp och fick en jättefin gemenskap. 

Bibelskola

När Marie var 18 år sökte hon till en bibelskola på Mariannelunds folkhögskola och gick där i två år. Studierna gav mersmak och hon valde att fortsätta genom att åka ut i team med ”Team med Uppdrag”. 

-    Jag älskade allt som hade med Bibeln att göra. 

Senare flyttade hon också till Uppsala och gick på Livets Ords bibelskola. Där blev hon kvar till 1996 då hon längtade efter att komma närmare sin familj och flyttade till Oskarshamn. 

Coronatider

Idag arbetar Marie som undersköterska inom äldreomsorgen. Hon berättar att det har varit ett tungt år. Mycket extra utrustning, många extra säkerhetsrutiner och ont om personal. Många brister i verksamheten har blivit tydliga under Coronapandemin.

-    Utan min tro vet jag inte hur jag skulle ha orkat vissa dagar. Den ger mig styrka, kraft och hopp. Jag känner mig buren.

Samtidigt som det har varit många tunga dagar berättar Marie att det också funnits många glädjeämnen under pandemin.

-    Jag har lärt mig att se så mycket glädje i det lilla, både i arbetet och privat. Gemenskapen i familjen har betytt mycket.

Sammanfattningsvis säger Marie att det Nya testamente hon fick i skolan var startpunkten på hennes resa med Gud. Det var där det började.

-    Bibeln betyder allt för mig. En kompass i livet. Jag skulle inte vilja vara utan Guds Ord. 

Marie uttrycker en längtan att fler människor runt om i Sverige och människor i vår närhet ska få upptäcka Jesus. Att vi som är troende ska förstå ännu mer vem Gud är och se vad Jesus kan göra i våra liv.

-    Jag har en längtan att vi ska bli mer brinnande för Jesus. Det är något som jag verkligen hoppas att få se först i mig själv och hos andra syskon. 

Om du som läser det här ännu inte tagit ett beslut att tro på Jesus hälsar Marie:

-    Ta reda på mer om Jesus. Bli nyfiken på honom. Han kommer att visa dig vem han är. Du blir inte besviken!
 
Christina Johansson

Kort om Marie Anderberg, 53 år, Oskarshamn:

Bakgrund: Ett Nya testamente gav Marie svar på frågor om vad som händer när man dör. Hon upptäckte att det enda hon behövde gör aför att bli frälst var att säga ja till Jesus. Det gav trygghet, kraft och styrka.

Nu: Marie arbetar som undersköterska. Tron på Gud ger trygghet i vardagen, i med och motgång och hon önskar inget hellre än att fler ska få upptäcka vem Jesus är.

Favoritbibelord: "Herren är min herde, ingenting skall fattas mig..." Ps 23